Sık Sorulan Sorular
Kaliteli ve huzurlu bir yaşam her yaşta önemli..
Sık Sorulan Sorular
Huzurevi hangi bakanlığa bağlıdır?
Türkiye’de faaliyet gösteren tüm devlet huzurevleri ve özel huzurevleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Huzurevleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenli aralıklarla Özel Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmeliği‘ne göre hizmet kalitesi ve standartları açısından denetime tabi tutulmaktadır.
Kimler huzurevinde kalabilir?
55 yaş üzeri herkes özel huzurevinde, 60 yaş üzeri herkes devlet huzurevinde kalabilir.
Bulaşıcı hastalığı ve kendisine ile çevresindeki yaşlılara zarar verecek psikolojik hastalığı olmaması, uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığı olmaması gerekiyor. Sosyal, fiziksel ve moral desteğe ihtiyaç duyan, akıl ve ruh sağlığı yerinde olup, kuruluş bakımına ihtiyacı olan herkes huzurevinde kalabilir.
Huzurevi neden gereklidir?
Uzman doktor ve geriatri hemşireleri gözetiminde profesyonel yaşlı bakımı hizmeti almak için yaşlının huzurevinde kalması daha doğru bir çözümdür. Yemek saatleri ve ara öğünleri düzenli olarak takip edilir. Ateş, nabız, solunum ve tansiyon takipleri düzenli olarak yapılır. Yaşlının varsa hastalıkları uzman doktorlar tarafından huzurevi bünyesinde düzenli aralıklarla kontrol edilir. İlaçları hemşire tarafından yaşlının ihtiyaçlarına göre düzenlenir ve saatinde düzenli verilir.
Huzurevi nasıl yazılır?
Yaşlanmış kimselerin bakımlarının yapıldığı ve barındığı kurum anlamındaki “huzurevi” kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre birleşik olarak yazılır.
Huzurevine kaç yaşında gidilir?
Özel huzurevine 55 yaşında gidilir. Devlet huzurevlerinde kalmak için ise en az 60 yaşında olmalısınız.
Huzurevine nasıl başvurulur?
Eğer 55 yaş üzerindeyseniz, nörolojik bir hastalık ve bulaşıcı bir hastalığınız yoksa özel huzurevinde kalmak üzere başvuru yapabilirsiniz. Huzurevi kabul dilekçesi yazarak kalma talebinizi huzurevine iletiyorsunuz. T.C. Kimlik Numarası beyanı sonrasında dahiliye ve nörolojik sağlık raporu alınması ve huzurevine iletilmesi gerekiyor.
Yaşlı misafirimizin bulaşıcı hastalığa sahip olmadığı, bulaşıcı hastalığı olduğu durumda hastalığın enfeksiyon hastalığı ve klinik mikrobiyoloji uzmanının toplu yaşam yerlerinde kalmasına engel bulaşıcı hastalık olmadığına dair raporu ile akıl ve ruh sağlığının yerinde olduğu, uyuşturucu madde ve alkol bağımlısı olmadığını kanıtlayan ve yaşlının huzurevi hizmetinden veya yaşlı bakım merkezi hizmetinden yararlanmasının uygun olacağını belirten özel veya resmi sağlık kuruluşlarının yalnızca ilgili bölümlerinden alınacak sağlık durumlarını gösterir rapor gerekiyor.
*Bu raporları Asude Huzurevi sizin adınıza anlaşmalı sağlık kurumlarından sizi yormadan tedarik ediyor.
Yaşlı Bakım Merkezi ve Huzurevi arasındaki farklar nelerdir?
Huzurevi: Sağlıklı yaşlıları huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak, sosyal, fiziksel ve moral ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından kurulan ve yirmi dört saat yatılı hizmet veren en az 20 kapasiteli sosyal hizmet kuruluşudur.
Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi: Sağlıklı yaşlılar ile özel bakım yaşlılarına, aynı binanın farklı bölümlerinde 24 saat yatılı hizmet veren en az 20 yatak kapasiteli sosyal hizmet kuruluşudur.